Netwerk-bijeenkomst KennisLab BIOR Noord: 3 april 2024

LET OP: de Netwerkbijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden. De datum voor 2025 zal, zodra bekend, op deze website worden gedeeld op de pagina ‘Nieuws & Agenda‘. 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Netwerkbijeenkomst van KennisLab BIOR Noord! Hier komen professionals en geïnteresseerden samen om kennis en ervaring omtrent beweging in de openbare ruimte uit te wisselen. Zo maken we de buitenruimte van Noord-Nederland stapje voor stapje beweegvriendelijker! Kom je ook? 

In het kort

Datum: woensdag 3 april 2024
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Plan Boppeslach Mantgum
Kosten: gratis
Aanmelden: niet meer mogelijk
Voor wie? BIOR-professionals en -geïnteresseerden
Programma: zie hieronder

Programma

13.00: inloop

We heten je van harte welkom met een kopje koffie of thee. Er is ook ruimte om eventueel jouw BIOR-idee/-voorbeeld op papier te zetten en ‘in te zenden’ om kans te maken op de BIOR-Bokaal. Die zal aan het einde van de middag uitgereikt worden. 

 

13.30: plenair gedeelte

Door: Jant van Dijk (Boppeslach) en Erik Kolleman (Kompan)
Plan Boppeslach is een dóór en vóór Mantgumers ontwikkeld plan om de omgeving rondom het multifunctionele centrum de Wjukken een upgrade te geven. Rode draad in het plan: het stimuleren van beweging, ontmoetingen en mienskip. Het dorp haalde in 6 maanden € 300.000 op en realiseerde het totale plan binnen 2 jaar met behulp van meer dan 150 vrijwilligers uit het dorp.

 

14.30: twee workshoprondes

Workshop 1: Loose parts play is spelen met mogelijkheden
Door: Pleun Schaeffer (Speelmakers)
Spelen is iets dat kinderen doen, altijd en overal. En dat spelen is eigenlijk gewoon ontdekken, nieuwsgierig zijn, experimenteren en op onderzoek uitgaan. Het aanbieden van loose parts op je speellocatie (denk aan touwen, tonnen, doeken, planken…) past hier goed bij. In deze workshop van Speelmakers ontdek je de voordelen van spelen met losse materialen.


Workshop 2: Een blik naar de toekomst van BIOR in Noord-Nederland (brainstorm mee!)

Door: Anita Bakker, Berry van Holland en Tom Panneman (KennisLab BIOR Noord)
Bewegen in de openbare ruimte vinden we allemaal belangrijk en daar maken we ons hard voor. Middels samenwerking en innovatie proberen we op dit thema al 10 jaar het verschil te maken. Dat willen we de komende 10 jaar ook met onze partners blijven doen. Dus denk met ons mee over hoe dat zou kunnen! Hoe kunnen we het thema nog meer onder de aandacht brengen en meer impact realiseren? In deze interactieve sessie willen we hierover graag met onze partners brainstormen en een plan maken voor de toekomst.


Workshop 3: Visienota BOSS: d.m.v. de omgeving het bewegen en ontmoeten stimuleren

Door: gemeente Assen
“Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten gebeurt overal! Hoe beter de omgeving hiervoor is ingericht, hoe beter het gebruik is. In 2022 is in de gemeente Assen de Visienota BOSS opgesteld. Hierin wordt beschreven hoe we in de gemeente Assen om willen gaan met de omgeving om spelen, bewegen en ontmoeten te stimuleren.”

Workshop 4: Mensen in beweging brengen op BIOR locaties
Door: Sander Hageman (personal trainer bij Boppeslach) en bv SPORT 

Een mooie beweeglocatie realiseren is één, maar hoe zorg je ervoor dat er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt wordt? Bij Boppeslach in Mantgum is personal trainer Sander Hageman degene die zich hiervoor inzet. Op locaties waar geen personal trainer actief is, zijn het vaak buurtsportcoaches die zich met deze taak bezig houden. In deze deelsessie horen we de praktijkverhalen en succesfactoren van zowel Sander Hageman over zijn werk in Mantgum als van BV Sport, die dat met hun buurtsportcoaches op andere locaties voor haar rekening neemt.


Workshop 5: Urban Sports Parc Campus Appingedam

Door: Lydia Terpstra en Cody Rozema (Campusontwikkeling, Jong Noord)
Het Urban Sports Park Appingedam, van gezamenlijk idee tot gezamenlijk ontwerp en gezamenlijk gebruik! De zoektocht naar een gedragen, openbare, bijzondere en attractieve buitensport voorziening in een Campuspark voor een breed publiek.


Workshop 6: Rondleiding in en om het multifunctionele centrum de Wjukken 

Door: Jant van Dijk (Boppeslach) en Erik Kolleman (Kompan)
Rondleiding in en om het multifunctionele centrum de Wjukken onder begeleiding van Jant van Dijk van Boppeslach en Erik Kolleman van Kompan. Kompan realiseerde dit project en Erik vertelt tijdens de rondleiding over de visie van Kompan: “Een gezonde gemeenschap heeft een gezonde kern. Zoals een speeltuin of outdoor fitnessruimte, een centrale locatie voor sociale activiteiten, sport, spel en ontwikkeling”


Workshop 7: Hoe zorgt een goed ingericht schoolplein voor meer beweging en ontwikkeling?

Door: Willem Butz (Boerplay)
Een goed ingericht schoolplein zorgt voor meer beweging en zorgt voor een juiste ontwikkeling van het kind. Een goed ontworpen schoolplein faciliteert de beweegbehoeftes van de verschillende leeftijden, geeft de ruimte aan kinderen om hun eigen spel te spelen en zorgt voor een goed samenspel tussen de verschillende speltypes (rauwers, douwers, bouwers en schouwers).

 

16.15: uitreiking BIOR-Bokaal

We zijn op zoek naar het meest innovatieve, meest creatieve, meest praktische of meest uitdagende nieuwe BIOR-idee of oplossing voor een probleem. Uit alle ingevulde formulieren kiest de jury de 3 meest aansprekende ideeën. Een van deze drie maakt kans op de wisseltrofee, de BIOR-Bokaal met het daarbij behorende prijzenpakket. Wil jij kans maken op de BIOR Bokaal? Vul dan jouw inzending in het aanmeldformulier voor de Netwerkbijeenkomst in. 


16.30: borrel
We sluiten de middag af onder het genot van een borrel en uiteraard de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Drenthe

SportDrenthe

Alida Pasveer

Tel. (0592) 74 93 11

Fryslân

Sport Fryslân

Anita Bakker

Tel. 06 10 32 49 15

Groningen

Huis voor de Sport Groningen

Joost Veenema

Tel. (050) 870 01 00

Subsidie en onderzoek

Hanzehogeschool

Tom Panneman

06-11074643