BIOR-Bokaal uitgereikt voor beste idee ‘Bewegen In Openbare Ruimte’ | Noord-Nederland

De BIOR-Bokaal representeert het beste idee om bewegen in de openbare ruimte in Noord-Nederland mogelijk te maken en onder inwoners te stimuleren. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Netwerkbijeenkomst van KennisLab BIOR Noord. Het beste idee? De ‘mobielvrije hardlooproute’.

Afgelopen donderdag 30 maart 2023 vond de jaarlijkse Netwerkbijeenkomst van KennisLab BIOR Noord plaats. Maar liefst 60 professionals zoals beleidsambtenaren en buurtsportcoaches kwamen bijeen om kennis en ideeën uit te wisselen en zich verder te ontwikkelen aan de hand van inhoudelijke workshops. Alles stond in het teken van ‘BIOR’: Bewegen In Openbare Ruimte. Voor de aanwezige professionals een thema waar ze wekelijks aan werken, maar voor menig buitenstaander toch wat minder bekend. Bij BIOR gaat het om een functionele en inspirerende inzet van de openbare ruimte om mensen in beweging te krijgen. Hierbij kun je denken aan speeltuinen, fietspaden, voetbalkooien, wandelgebieden en openbare fitnessparken.

Mobielvrije hardlooproute

Nog een mooi voorbeeld van BIOR is de ‘mobielvrije hardlooproute’ waarbij je aan het begin van de route je mobiel achterlaat in een daarvoor bestemd kluisje en heerlijk mobielvrij kunt gaan hardlopen en wandelen. Als dan je mobiel ook nog wordt opgeladen in het kluisje met behulp van zonne-energie heb je een échte win-winsituatie. Zo dacht in ieder geval Gerard-Jan van gemeente Aa en Hunze die dankzij dit idee met de BIOR-Bokaal naar huis ging.

Nog meer ideeëen

Niet alleen het winnende idee viel goed in de smaak. Want wat doe je eigenlijk met een natuurijsbaan als er geen ijs ligt? Misschien is dat wel dé plek voor een discgolfbaan. En hoe zorg je voor minder auto’s rond basisscholen? Een gave en interactieve looproute naar school zou wel eens een hele leuke oplossing kunnen zijn. Misschien zetten dit soort ideeën je aan het denken hoe je de openbare ruimte in jouw omgeving kunt inzetten om beweging te stimuleren. Voor inspiratie kun je altijd een kijkje nemen op de vernieuwde website kennislabbiornoord.nl. Via daar kun je ook in contact komen met professionals in jouw provincie. Zo werken we samen aan een Noord-Nederland waar steeds meer mensen met plezier in beweging komen én blijven.