Welkom Tjisse Brookman als nieuwe partner!

Het Kennislab BIOR Noord heeft een mooi en waardevol netwerk van relevante partijen die op het gebied van bewegen in de openbare ruimte en breder gezien ‘een gezonde leefomgeving’ waarde toevoegen. Wie zijn deze partners en waarom staan ze achter onze ambitie: jong en oud verleiden zich te bewegen in de grootste buitensportaccomodatie, de buitenruimte?

Wij stellen onze partners graag aan je voor d.m.v. drie vragen. Deze week is het de beurt aan onze nieuwe partner (ZZP’er): 
Tjisse Brookman.

1. Wat is de relatie tussen bewegen in de openbare ruimte en jouw werkzaamheden als ZZP’er?

“Natuur en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik houd me als ZZP’er bezig met onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid. Vanuit de overtuiging dat de natuur en natuurlijke interventies ons helpen om de kwaliteit van leven te verhogen, onze gezondheid en gezondheidszorg elkaar kunnen versterken en tegelijkertijd de zorgkosten kunnen verlagen, werk ik middels diverse initiatieven op zowel lokaal, regionaal als nationaal niveau aan het in de praktijk brengen hiervan.

Dit doe ik door samen met wetenschappers, ondernemers, overheden, zorginstellingen en bewonersinitiatieven praktische en wetenschappelijke kennis en ervaringen bij elkaar te brengen. Deze kennis wordt gedeeld en doorvertaald naar nieuwe multidisciplinaire toepassingen, denkend vanuit het concept ‘positieve gezondheid’.

Wandelen kan hierbij een goed middel zijn. Het kent een grote sociale component en werkt daarmee op een hele laagdrempelige manier niet alleen aan de gezondheid, maar óók aan het welzijn. Vooral aan die van hen die dit het meest nodig hebben.”

2. Als je één beweegplek in de openbare ruimte mocht uitlichten, welke is dat en waarom?

“Als beweegplek kies ik voor de wandelpaden in natuurgebieden. Waarom? Het is gezond, nodigt uit tot bewegen, het ontstresst je, je komt er tot rust, het geeft ruimte voor bezinning, etc. En het is bovenal genieten! Dat kan een lange wandeling zijn, maar ook op een bankje niet te ver weg.” 

3. Wat is vanuit jouw werkzaamheden als ZZP’er een groot succes geweest met betrekking tot bewegen in de openbare ruimte?

“Als initiatiefnemer en medeorganisator noem ik hier graag twee mooie evenementen: de 3 Provinciënwandeltocht in Bakkeveen en de Hunzeloopwandeltocht in Zuidlaren, waarbij aan beide tochten duizenden deelnemers mee doen. Maar ook het Elfstedenpad (305 km langs de Friese elf steden) hoort in dit rijtje thuis. De groei van ‘Gezond Natuur Wandelen’ waarmee we werken aan de gezondheid én het welbevinden van de deelnemers geeft ook veel energie. Waar ik ook blij mee ben is dat er op diverse beleidsterreinen natuur en gezondheid nadrukkelijker in beeld gebracht is.” 

Hunzeloop 21-09-2019
Elfstedenpad