Maak kennis met partner Yalp

Wij stellen onze partners graag aan je voor d.m.v. drie vragen. Deze keer is het de beurt aan onze partner: Yalp.

1. Wat is de relatie tussen bewegen in de openbare ruimte en jullie als organisatie?

Yalp is leverancier van sport- en speeltoestellen voor onder andere de openbare ruimte en (openbare) schoolpleinen. Daarnaast is Yalp marktleider op het gebied van interactief spelen. Zowel met onze traditionele als interactieve speeltoestellen willen jong én oud in beweging brengen en op die manier een bijdrage leveren aan een beweegvriendelijke en uitdagende buitenruimte. Wij vinden het belangrijk dat iedereen, jong én oud, mensen met en zonder beperking elkaar kunnen ontmoeten, in beweging kunnen komen én plezier maken. Dat doen we onder andere door het aanbieden van unieke high-tech interactieve speel- en sportconcepten, die inspelen op hedendaagse trends zoals ‘serious gaming’, freerunning/Parkours, calisthenics en bootcamp. De afgelopen jaren hebben we heel veel mooie sport- en speelplekken mogen realiseren in de openbare ruimte of op schoolpleinen. Yalp werkt onder andere samen met Wim van Gelder om het ‘bewegend leren’ te stimuleren en met Olga Commandeur voor het ‘Ouderen in Beweging’ concept.

2. Als jullie één beweegplek in de openbare ruimte mogen uitlichten, welke is dat en waarom?

Het AA Park in Zoetermeer is één van de vele succesvolle projecten die wij de afgelopen jaren hebben mogen realiseren. Het beweegpark is een initiatief van een enthousiaste sportinstructeur, die op zoek was naar een ideale sport- en ontmoetingsplek voor alle leeftijden. De plek is heel divers en ingericht met onder andere fitness-, calishtenics- en Ouderen in Beweging toestellen. Daarnaast is er een grote Parkoursopstelling geplaatst, waardoor de plek ook voor Urban Sports geschikt is. De plek wordt erg veel gebruikt door allerlei verschillende doelgroepen.

3. Wat is vanuit jullie organisatie een groot succes geweest met betrekking tot bewegen in de openbare ruimte?

Als Yalp proberen we ons ieder jaar in te zetten voor één of meerdere maatschappelijke initiatieven. We hebben een aantal keren de Goalympics georganiseerd voor bewoners van zorginstellingen rondom ons kantoor en in 2019 hebben we de Goalympics on Ice georganiseerd, waarbij we bewoners van zorginstellingen meenamen voor een dagje op de ijsbaan in Enschede, inclusief koek en zopie. Eén van de mooiste projecten van de afgelopen jaren is de Playground in One Day, die we samen met Richard Krajicek Foundation en enkele andere partners hebben gerealiseerd in Enschede. Met al onze collega’s hebben we binnen 1 dag een speelplek omgetoverd tot een moderne en uitdagende speel- en ontmoetingsplek voor jong én oud. Naast traditionele speeltoestellen vind je nu op de speelplek een aantal interactieve speeltoestellen, Parkours en Ouderen in Beweging toestellen. De plek wordt sinds de renovatie supergoed gebruikt door alle leeftijdsgroepen en de overlast van de “oude” speeltuin is verdwenen. Daarmee hebben we een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid in de wijk en dragen we ons steentje bij aan de gezondheid van de buurtbewoners.