Groningen deelfietsstad!

In Groningen is het over het algemeen vrij eenvoudig om van A naar B te komen. Als forens, toerist of stadjer heb je ruime keuze uit verschillende vervoersmiddelen. Woon je buiten de stad, dan pak je de trein of de bus. Woon je in de stad, dan pak je de fiets. Tegenwoordig heb je tevens de mogelijkheid om een elektrische deelscooter te huren. Subjectief is het wellicht niet zo mooi voor het stadsbeeld, maar hoe je het ook wendt of keert, praktisch is het wel! Vanuit de Provincie Groningen kwam er een vraagstuk bij het voormalig Cycling Lab terecht over een groener én gezonder alternatief; de Deelfiets!

Er werd namelijk geconstateerd dat er door de Corona crisis minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer en in plaats hiervan juist de auto pakken. Hierdoor ontstaat er drukte op de weg en daarbij de angst dat deze automobilisten verder de stad in rijden. Gevolg is dat de P&R leeg raakt en de stad vol. In Groningen stad en ommeland zijn er al verschillende deelfiets-initiatieven te vinden. De ene heeft een vaste standplaats, de ander kun je droppen waar je maar wilt. In opdracht van de Provincie is er vervolgens en beknopt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden waarop de communicatie van de Deelfietsen kan bijdragen aan het verleiden van de automobilisten naar de P&R.

Het onderzoek(je) is afgetrapt met een telefonisch gesprek met de betrokkene vanuit de provincie Groningen. Hiervan zijn de bovengenoemde probleemstelling en vraagstelling het resultaat. Om te kunnen komen tot een goed onderbouwde conclusie zijn er vier deelvragen opgesteld. Deze deelvragen zijn in gegaan op de soorten park & bike systemen, de mogelijke substituten, de afnemers en de betalingsbereidheid. Dit allen is bepaald op basis van grondig deskresearch en resultaten van soortgelijke onderzoeken. Vanuit de verzamelde informatie zijn er drie scenario’s opgesteld waarop de provincie de communicatie voor de deelfietsen kan vormgeven.

Zonder al te diep in de details van de scenario’s te duiken.. is onze voorkeur uitgegaan naar scenario 3. Dit scenario gaat ervan uit dat er wordt gecommuniceerd vanuit het product. De verschillende deelfietssystemen en haar stakeholders zullen worden gebundeld en versterkt met een onderschrift (Grohub).

“Grohub is de plek waar je je auto kunt parkeren en de fiets of brommer kunt pakken”.

Het onderzoek is erg goed ontvangen bij de provincie Groningen en met veel plezier gelezen. Benieuwd naar het onderzoek? 

Lees het gehele onderzoek >