Een groen en beweegvriendelijk schoolplein op Ameland

Een mooi initiatief bij de Kardinaal de Jongchool op Ameland; het mooiste groene eet- en beweegschoolplein van het Noorden!

Buurtsportcoach Martine Kienstra stuurde een filmpje over het nieuwe, groene schoolplein van de Kardinaal De Jongschool op Ameland. “Er zijn veel meer mogelijkheden voor buitengym, ontmoeten en andere lessen. De leerkrachten willen ook buiten lesgeven.” Martine werkt als buurtsportcoach/vakleerkracht op deze school. Zij zorgde ook voor de verbinding met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en Jong Leren Eten. Haar man Peter Kienstra, leerkracht op deze school en medewerker bij IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), zocht samen met leerkracht Sandra Pronk naar een manier om het schoolplein groener en levendiger te maken.

Sandra Pronk had al jarenlang de wens om het schoolplein aan te pakken; groener en levendiger te maken, met meer bomen, planten en bloemen. Toen Peter Kienstra behalve op school ook ging werken voor de IVN kreeg ze een krachtige medestander. In 2018 hebben ze de leerlingen en collega’s gevraagd wat zij graag zouden zien op het plein en met die ideeën zijn ze aan de slag gegaan. Heilien Tonckens van Groen Advies Appelscha bedacht het ontwerp. Met de ouders werden een denk- en een klusgroep gevormd. Sinds 16 maart 2020 kan het nieuwe schoolplein worden gebruikt. Het oude terrein is veranderd in een groene speelplaats vol met uitdagende klim-, klauter-, leer- en ontdekplekken.

Het is niet alleen een speelplek voor de leerlingen, na schooltijd is het open voor iedereen. Meer informatie over de totstandkoming van het groene schoolplein lees je in dit artikel in maandblad ‘De Amelander’ op blz. 25.