Disc Golf in Noord-Nederland

Via de Playstation thuis naar een 18-holes baan in de openbare ruimte

‘Iedereen kan het doen’: Wieger Jansma en andere enthousiastelingen zetten zich in om een sport die nog vrij onbekend is op de kaart te zetten in Noord-Nederland. Het gaat over Disc Golf. Hij kwam hiermee in aanraking via Playstation Move en ging het daarna buiten spelen. Eerst nog met zelfgemaakte baskets, maar al snel bij allerlei banen in andere delen van Nederland. ‘Het is een grote sport in Amerika en Scandinavië en gewoon hartstikke leuk om te doen!’ Al snel kwam het initiatief om deze sport naar Noord-Nederland te halen. Na Groningen en Drenthe is er sinds oktober 2019 ook een baan in Friesland: de Disc Golf Course Heerenveen.

Wat is Disc Golf?
Disc Golf wordt gespeeld zoals het traditionele golf. In plaats van het slaan van een bal gebruikt de speler een disc, om vanaf de tee richting de metalen basket te werpen. Het doel van het spel is om elke hole in zo min mogelijk worpen te behalen. De speler die het minst aantal worpen nodig heeft gehad voor de course is de winnaar.

Voor iedereen
Wieger Jansma van Disc Golf Noord-Nederland geeft aan: ‘De banen zijn overal openbaar, je hoeft niet te betalen om een baan op te gaan. Disc Golfen is laagdrempelig, heeft lage instapkosten, je bepaalt je eigen tijden en het is gezond! Op sommige banen is verhuur van discs mogelijk, maar je koopt al een disc voor € 10,- en een starterspakket (drie verschillende discs) voor € 30,-. De sport is door jong en oud te beoefenen.’

Aanleg van courses
Na een pilot in het Stadspark van Groningen is er een baan (course) met twaalf holes ontworpen en aangelegd door Disc Golf Noord-Nederland. Dit bedrijf heeft het groeien van de sport Disc Golf als doel. Er is ook een vereniging opgericht voor inwoners uit heel Noord-Nederland, de Citypark Flyers.
Disc Golf Noord-Nederland houdt zich bezig met het ontwikkelen en aanleggen van courses, verhuur en verkoop van discs, en het organiseren van kennismakingsactiviteiten samen met de vereniging.
Kort na de realisatie van de course in Groningen werd de eerste course in Drenthe gerealiseerd in het Steenbergerpark in Hoogeveen. Inmiddels is er ook een course in Beilen en de eerste achttien holes course in Heerenveen.
De courses worden ontwikkeld in samenwerking met gemeenten, wijken en lokale ondernemers.

Disc Golf Course Heerenveen
Op initiatief van de secretaris van Citypark Flyers is met de gemeente Heerenveen gekeken naar de mogelijkheden voor de aanleg van een course. Samen met wijkvereniging Heerenveen-Noord en buurtbewoners, is dit in 2019 gerealiseerd. Ervaringen tot nu toe zijn erg positief: het verbindt, buurtbewoners maken regelmatig gebruik van de course, het gebied is een stuk aantrekkelijker geworden en er is meer sociale controle. De vereniging heeft plannen voor een vaste speelavond, waarbij inwoners kunnen aanhaken om kennis te maken met de sport. Houdt hiervoor de website www.cityparkflyers.nl in de gaten. Zij zijn nog bezig om verhuur van materialen mogelijk te maken. Van 19 t/m 21 juni 2020 staat het NK Disc Golf gepland in Heerenveen.

Disc Golf tijdens de coronacrisis
Op dit moment geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilt u toch buiten bewegen, houdt u dan aan de richtlijnen van het RIVM. Doe dit niet in een groep, liefst alleen en houd die 1,5 meter afstand! Op veel plekken mag je met niet meer dan twee personen samen zijn (geldt niet voor personen uit hetzelfde gezin). Disc Golf kun je ook alleen of met twee personen doen.

Voor meer informatie over Disc Golf in Noord-Nederland kun je contact opnemen met Wieger Jansma, E: info@discgolfnoordnederland.nl of kijk op www.discgolfnoordnederland.nl