De waarde van wandelen + wandelen in tijden van corona

We wandelen in Nederland heel wat kilometers af samen. Uit de Nationale Wandelmonitor blijkt dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens een wandelingetje maakt voor hun plezier. En dat leverde in 2018 in totaal maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op! Kenniscentrum Sport & Bewegen en Wandelnet stellen zichzelf de vraag: zien we wandelen als iets vanzelfsprekend? Of is het waardevol om te investeren in deze vrijetijdsactiviteit?

Door antwoord te krijgen op deze vraag, onderzoekt Kenniscentrum Sport & Bewegen een aantal onderwerpen, zoals:

– Wat zijn de mentale,- en sociale effecten van wandelen?
– Wat is de sociale,- en economische waarde van wandelen?
– Welke gezondheidsvoordelen heeft wandelen?
– En hoe zit het met wandelen in tijden van corona?

Deze vragen en nog veel meer interessante cijfers en weetjes, lees je in dit artikel op allesoversport.nl: ‘De waarde van wandelen

Wandelen in tijden van corona
Een laagdrempelige manier om te blijven bewegen in tijden van corona is wandelen. Rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM is het goed te doen om wandelend een ‘frisse neus te halen’ of je te verplaatsen om noodzakelijke boodschappen te doen. Maar natuurlijk ook voor plezier: voor recreatie en sport.

De belangrijkste redenen om in deze tijd te gaan wandelen, zijn:

– fit en gezond worden of blijven
– ontspanning
– ‘er even tussenuit’ gaan.

Belangrijk blijft om hierbij 1,5 meter afstand te houden en elkaar voldoende ruimte te geven.

Op Wandel.nl van de Koninklijke Wandel Bond Nederland staan tips over hoe je, ondanks de maatregelen rond het coronavirus, toch op een verstandige en gezonde manier kan blijven wandelen en bewegen. Naast wandeltips staan er op de website ook oefeningen om thuis fit te blijven. Ook is er een gratis wandel.nl-app met tips om (wandelend) in beweging te blijven.

De Hersenstichting heeft samen met professor Erik Scherder een Ommetje-app ontwikkeld, te downloaden op Google Play en in de App Store. Leuk om via de app een ‘wandelcompetitie’ te starten met anderen. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een ommetje te maken.