Buiten bewegen met online games

Lekker buiten bewegen met online games
In Friesland zijn door buurtsportcoaches diverse online games ontwikkeld waarbij inwoners worden uitgedaagd om meer naar buiten te gaan en te bewegen.

In december 2020 is het Beweegteam van de gemeente Waadhoeke samen met mascotte Waadje gestart met een speurtocht met QR-codes. Andere beweegteams volgden en samen ontwikkelen zij het gamen door via de app Seppo.

Online games bieden mooie kansen en mogelijkheden om bewegen te stimuleren, ook in de openbare ruimte. De buurtsportcoaches van het Beweegteam Waadhoeke begonnen in december met ‘Waadje! Speurtocht met QR-codes’. Op veilige plaatsen in ruim 40 dorpen waar men kan sporten en bewegen, zijn door de buurtsportcoaches stickers met QR-codes geplaatst.

De activiteit was met name gericht op kinderen, maar omdat er een smartphone nodig was, gingen de ouders meestal mee. Hierdoor werden er allerlei ommetjes of fietstochten met het gezin gemaakt om de QR-codes te vinden. Alle kinderen hebben een flyer ontvangen met de uitleg van het spel. De zoektocht werd op één moment geopend zodat iedereen evenveel tijd had de oplossing van het spel te vinden.

Buurtsportcoach Daniëlle Veenstra:

Een game met QR-codes is een heel goed middel gebleken als je een keer een stunt wilt doen, het is goed voor een korte periode in te zetten. Gezinnen gingen wandelend of fietsend de speurtocht doen. De stickers hebben we nog een keer kunnen gebruiken, de linkjes achter de QR-codes kun je dan veranderen. De tweede keer was er elke week een gymopdracht aan een kleur gekoppeld, met de verschillende kleuren ontstond er een buitengymles. Ook vanuit andere gemeenten werd onze actie opgepakt. We kijken nu met de beweegteams naar een doorontwikkeling via de app Seppo.

Andere initiatieven die het buiten bewegen stimuleerden:
QR-code spel ‘Scan & Go’ start in de voorjaarsvakantie! – Beweegteam Súdwest Fryslân (beweegteamsudwestfryslan.nl) en het filmpje: Scan & Go uitleg – YouTube
– Speeltuin Challenge Heerenveen Thuisgym game Speeltuin Challenge gemeente Heerenveen 2021 – Scoren voor Gezondheid Heerenveen
– Ameland: Vind jij de Amelander voetbal? – YouTube