BIOR-deskundigen delen expertise tijdens Netwerkbijeenkomst bij Plan Boppeslach in Mantgum

Afgelopen woensdag 3 april 2024 vond de jaarlijkse Netwerkbijeenkomst van Kennislab BIOR Noord plaats. Maar liefst 55 professionals zoals beleidsambtenaren en buurtsportcoaches kwamen bijeen om kennis en ideeën uit te wisselen en zich verder te ontwikkelen aan de hand van inhoudelijke workshops. Alles stond in het teken van ‘BIOR’: Bewegen In Openbare Ruimte. Bij BIOR gaat het om een functionele en inspirerende inzet van de openbare ruimte om mensen in beweging te krijgen.

Plan Boppeslach in Mantgum

De dag begon met een inspirerend verhaal van Jant van Dijk en Erik Kolleman over Plan Bobbeslach in Mantgum, waar we ook te gast waren. Dit is een dóór en vóór Mantgumers ontwikkeld plan om de omgeving rondom het multifunctionele centrum De Wjukken een upgrade te geven. De rode draad in het plan: het stimuleren van beweging, ontmoetingen en mienskip. Het dorp haalde in 6 maanden tijd € 300.000 op en realiseerde het totale plan binnen 2 jaar met behulp van meer dan 150 vrijwilligers uit het dorp.

Inspirerende workshops

Naast het plenaire gedeelte bestond de middag uit inspirerende workshops met als thema’s ‘wat zijn de voordelen van spelen met losse materialen?’, ‘hoe kan het bewegen, spelen en ontmoeten het beste gestimuleerd worden?’, ‘hoe wordt er optimaal gebruik gemaakt van een mooie beweeglocatie?’, ‘van idee tot ontwerp tot gebruik van het Urban Sports park’, ‘hoe kun je met een toetsingskader en een kansenkaart de beweegvriendelijke leefomgeving versterken?’ en er was een mooie rondleiding in en om het multifunctionele centrum de Wjukken.

 

Uitreiking BIOR-Bokaal

BIOR bokaal

Tot slot is het meest innovatieve BIOR-idee met de welbekende BIOR-bokaal beloond. De BIOR-bokaal werd gewonnen door Jessica Post van Sportbedrijf Drachten. In haar ogen worden te veel kinderen met de auto naar school gebracht, terwijl dit prima met de fiets zou kunnen. Zo is het idee van de bike-bus ontstaan. In het kort houdt dit in dat kinderen onder begeleiding van een klein groepje ouders naar school fietsen. Langs de route haken steeds meer kinderen aan, zodat een sliert van fietsende kinderen wordt gevormd, de bike-bus. Een simpele manier om kinderen (en ouders) meer te laten bewegen. Na de titel “Buurtsportcoach van het Jaar 2022-2023” mag zij ook deze bokaal aan haar palmares toevoegen.

Netwerkbijeenkomst 2025

Het is nog even wachten, maar het er zal ook volgend jaar weer een Netwerkbijeenkomst worden georganiseerd door KennisLab BIOR Noord. Wil je de uitnodiging hiervoor automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Daarbij ontvang je gemiddeld vier keer per jaar een mail van het KennisLab. 

Tot volgend jaar!